Friss kommentek

Hasznosnet

Ezen a blogon arról szeretnék írni, hogyan spórolok pénzt, időt, fáradságot az internet segítségével. Azt remélem, Ti is leírjátok a kommentekben, hogy számotokra miért hasznos az internet, és így jó ötleteket adhatunk egymásnak, és azoknak, akik - a mi segítségünkkel is - csak most kezdenek el internetezni.

HTK01 - Tanulás a neten II.

2010.02.07. 21:00 | Tibor Éva | 1 komment

Címkék: közösség tanulás htk01 tanulás forradalma

Azt igértem, hogy a netes angoltanulásomról fogok írni, de azzal most várnotok kell pár napot. Beiratkoztam ugyanis egy másik netes tanfolyamra, ami a htk01 fedőnevet viseli és a tanulás jövőjével foglalkozik. Itt pedig házi feladatul kaptuk, hogy írjunk a tanfolyammal kapcsolatos blogbejegyzést. Mivel ez éppen beleillik a múlt héten kezdett „Tanulás a neten” sorozatomba, így hát még nem indítottam rá másik blogot. Viszont mivel a blogom nem elsősorban tanároknak, filozófusoknak és tanuláselméleti szakembereknek szól, hanem inkább az internettel most ismerkedőknek, igyekszem ezzel kapcsolatban is gyakorlatias és közérthető lenni.

 
htk01A htk01 egy olyan internetes tanfolyam, ami a hálózatalapú tanulásról szól, és ami igazán izgalmas benne, hogy módszerében is hálózatalapú: különböző internetes szoftverek segítségével és nemcsak a tanároktól-szervezőktől, hanem egymástól is tanulunk. Így mindjárt a gyakorlatban próbálhatjuk ki, hogy mennyire ehető az adott recept alapján elkészített pudding, azaz mennyire hatékony a javasolt módszer. A közel másfélszáz regisztrált tanuló bemutatkozását végigolvasva úgy gondolom, hogy nagyon jó társaság jött össze, lelkes fiatalokból, az e-learninget már régóta művelő idősebbekből és az új iránt fogékony tanárokból, könyvtárosokból és más gyakorlati szakemberekből. Így ha csak annyi haszna lesz a tanfolyamnak, hogy közelebb kerülünk egymáshoz és egy kicsit megismerjük egymás gondolatait és tevékenységét, már akkor megérte beiratkozni. De ennél többről van szó. Kipróbálhatjuk, hogyan tudjuk használni a különböző internetes eszközöket, közösségi oldalakat, tudásmegosztókat a tanulásban, és hogyan tudunk tanulni egymástól.
 
A közösségben való tanulás nem új gondolat, hiszen a hagyományos oktatásban is közösségben tanulunk. Ott is gyakran készülünk együtt vizsgára, dolgozatra, csinálunk közösen kiselőadást a többieknek, játszunk együtt a tréningeken. A „hagyományos” e-learning ehhez képest individuálisabb, viszont éppen ezért nincs helyhez, időhöz kötve és a tanulás tempója is a tanulóra szabott. A tananyagot viszont mindkettőnél a tanár vagy a szerző határozza meg. Kérdés, hogyan lehet a közösségben való tanulás előnyeit egyesíteni a számítógépes-internetes tanulás adta előnyökkel, hogyan lehet a tanulást önirányítottá tenni és hogyan lehet kihasználni a tanulókban lévő természetes kiváncsiságot arra, hogy élvezettel végzett tevékenységek során tanuljanak.
Erre számos jó példát találunk a „Tanulás forradalma” című könyvben is, amely e példákon keresztül is a tanulás - és ezzel összefüggésben az információs kor társadalmának - közeljövőjét rajzolja fel. A könyv, bár 1999-ben jelent meg, és dinamikusan fejlődő területről szól, mégis  aktuális, ajánlom mindenkinek, akit érdekel ez a téma. A magyar kiadás nem biztos, hogy még kapható, de angolul ingyen elolvasható a http://www.thelearningweb.net címen. 2008-ban pedig új, átdolgozott kiadása is megjelent (angolul), amelynek tartalomjegyzéke és első 34 oldala ingyen letölthető ugyanitt. Ez a kiadás már a hálózatokkal is foglalkozik.    
Visszatérve a htk01-re, a tanfolyam első hetének végén egyelőre a bőség zavarát érzem. A tanítás-tanulás sok csatornán folyik egyszerre, és még nem tudom, a mindennapi tevékenység mellett a tanfolyamra fordítható időt hogyan tudnám a leghatékonyabban kihasználni. A probléma rokon azzal, amivel kezdő internetezőként szembesülünk: nem az a kérdés, hogy hol találunk információt a témához, ami foglalkoztat bennünket, hanem, hogy hogyan válasszuk ki az információ-dömpingben a számunkra leghasznosabbakat a lehető leggyorsabban. Ehhez elkel a tanári-mentori segítség, és a tanulótársak tapasztalatai, javaslatai is. A kurzussal kapcsolatos további bejegyzéseimet a http://htk01.blogspot.com címen fogod megtalálni.
 
Legközelebb az angoltanulásról szóló bejegyzésem következik, de utána arról is szeretnék írni, hogy hogyan próbálom kiválasztani és rendszerezni egy adott témáról az interneten talált információkat.
 
Megosztás a Facebookon Megosztás a Twitteren

süti beállítások módosítása