Friss kommentek

Hasznosnet

Ezen a blogon arról szeretnék írni, hogyan spórolok pénzt, időt, fáradságot az internet segítségével. Azt remélem, Ti is leírjátok a kommentekben, hogy számotokra miért hasznos az internet, és így jó ötleteket adhatunk egymásnak, és azoknak, akik - a mi segítségünkkel is - csak most kezdenek el internetezni.

Családi autóval az infosztrádán

2010.01.12. 20:07 | Tibor Éva | Szólj hozzá!

Szimpátiával olvastam Villám Géza cikkét ("Gőzmozdony az infosztrádán") és arra gondoltam talán nem érdektelen, ha – anélkül, hogy saját tapasztalataimból messzemenő következtetéseket akarnék levonni – megpróbálom családom példáján illusztrálni, hogy milyen különbséget jelent egy (többé-kevésbé átlagos magyar család számára, hogy „vasúton” vagy „gépkocsival” utazik-e az infosztrádán. Persze tisztában vagyok vele, hogy ma még – a családok többségénél – a vonatjegy is luxuscikknek számít, de nagyon bízom benne, hogy ez a helyzet hamarosan változni fog.

Családunk hattagú: két számítástechnikával foglalkozó szülő, két gimnazista egy kisiskolás és egy óvodás gyerek. A tavalyi Internet Galaxis kiállításon szerettünk bele az Internetbe és elhatároztuk, kerül, amibe kerül, kipróbáljuk. Ezután egy éven keresztül volt telefonos Internetünk, először a Matávnál, azután pedig az Elendernél.
Eleinte sokat kinlódtunk, mert – valószínűleg a telefonvonal hibájából, de ki tudja? – 6-10 próbálkozás után jött létre a kapcsolat, és gyakran megszakadt. Ennek következtében - no meg azért, mert a telefonszámla szerint a sikertelen hívás is hívás – az első két hónapban telefonszámlánk a háromszorosára nőtt, miközben alig interneteztünk. Később azért javult a helyzet. Rájöttünk, hogy bizonyos időszakokban – például vasárnap délután – már 2-3-szori próbálkozás után bejön a vonal, és van, hogy egy órát is kibír megszakadás nélkül… (Az optimum a mi tapasztalataink szerint: szombat hajnaltól délig. - a szerkesztő)
Sajnos nem valósulhatott meg az az elképzelésünk, hogy éjszaka internetezünk majd, amikor olcsó a telefon és attól sem kell tartani, hogy valaki épp akkor hívna bennünket, vagy az iker szeretne telefonálni. Éjszaka ugyanis gyakran egyáltalán nem jött be a vonal, nemcsak 10-kor, de 12-kor, 2-kor, sőt hajnali 5-kor se. Így hát megmaradtunk az esti és hétvégi kedvezményes időszakoknál és a havi 10 óra internetezésnél, amit ilyen feltételek mellett még megfizethetőnek ítéltünk.
Mi fért ebbe bele? A levelezés például,ami csak nagyon rövid ideig igényli a kapcsolatot és nekünk nagyon fontos volt, hiszen épp ekkor töltött ösztöndíjjal félévet Amerikában a nővérem és a nagylányom legjobb barátnője is. A fiam pedig most már E-mailben is tudott levelezni amerikai levelezőpartnerével. Emellett a lányom egy zeneszerzőről szóló kiselőadásához keresett és talált anyagot, a fiam dalszövegeket és gitárkottákat töltött le magának és osztálytársainak  (bordeaux.nijenrode.nl/ftp/rec/music/guitar/nevada) én pedig a kedvenc sikerkönyvem (S.Covey: A sikeres élet hét aranyszabálya) szerzőjének website-ját megkeresve tudtam tájékozódni legújabb könyveiről és tanfolyamairól, sőt egy kis programot is letöltöttem innen, ami miniatűr interaktív tanfolyamként szolgált (www.covey.com). Nagyobb programok letöltésével mindössze kétszer próbálkoztunk, mert egy 4-5 MB-os program letöltése kb. másfél óráig tartott, s nagy szerencse kellett ahhoz, hogy ne szakadjon meg közben a vonal. Megrendeltük az Internetto hírlevelét, néha újságot is olvastunk: letöltöttük az érdekesebbnek látszó oldalakat és a kapcsolat megszakítása után elolvastuk.
 
A fordulat – az átszállás az autóba – két hónappal ezelőtt következett be, amikor - V.kerületi lakosok lévén -  a TVNET Kft. És a CITY TV jóvoltából lehetőségünk nyílt a kábeltévés Internet bekötésére. Korlátlan időtartam a telefonos Internet hátrányai nélkül: nincs nehezen létrejövő kapcsolat, megszakadó vonal, spórolási kényszer, a telefonvonal lekötöttsége, a kedvezményes tarifájú időszakokra való korlátozottság. Az átalánydíj összege kb. 20 óra telefonos internetezés árának felel meg. De a lehetőségek egészen mások.
 
Ha eddig örömmel fogadott vendég volt nálunk az Internet, most családtaggá, életünk részévé vált. Most már nemcsak levelek továbbítását, konkrét feladatok megoldását lehetett kérni tőle, de igazi felfedező utakat tehettünk rajta, megkeresve, milyen meglepetéseket tartogat még számunkra, miben lehet még a segítségünkre.
Felkerestük az újságok, intézmények ajánló rovatait (internetto: www.idg.hu/internetto/cyber/halorago, MKM: www.mkm.hu/informac/inf.htm (kapcsolatok címszó), HVG Online: www. hvg.hu/webvilag), vagy elindultunk a keresőprogramok tematikus listái mentén, és mindig találtunk valami újat és érdekeset. A szemléletünk is megváltozott. Ha valami problémánk van, gyakran jut eszünkbe, vajon az Internet nem tud-e segíteni. Sokszor tud.
A fiam, akit nagyon érdekel a számítógép és aki eddig szabadidejének nagy részét számítógépes játékokkal töltötte, a mostani vakációban majdhogynem feléje se nézett a játékoknak. A saját homepage-ének elkészítéséhez gyűjt anyagot az Internetről, és a weblap-készítéshez használható programok működését tanulmányozza. Mivel én is most tanulom ezt a szakmát, jó néhány ilyen programot töltöttünk le. Egy 4-5 MB-os program 5-25 perc alatt lejön, és közben sem a telefonszámla nem növekszik, sem a vonal megszakadásától nem kell tartani. A fiam 3 új külföldi levelezőtársat talált egy internetes levelezőlista segítségével, a magyarokkal pedig IRC útján cserél tapasztalatokat.
Míg eddig jobbára csak a fiam és én interneteztünk, a korlátlan időtartam lehetővé tette, hogy a család többi tagja is bekapcsolódhasson.
A lányom, aki eddig nagy ívben elkerülte a számítógépet, legfeljebb leveleket, dolgozatokat írt rajta és néha megkérte az öccsét, hogy keressen meg neki valamit az Interneten, most panaszkodik, hogy alig tud hozzáférni a géphez, hogy újságot olvasson vagy történelmi és nyelvi érdeklődésének megfelelő kirándulásokat tegyen. Nemrég mesélte, hogy milyen érdekes website-ot talált Kennedy elnökről (www. Geocities.com/-newgeneration), akit nagyon kedvel, és akiről pár éve – amikor még sajnos nem volt Internetünk – kiselőadást kellett tartania az iskolában. - Még olyan is van benne, hogy az elnök felesége végigkalauzol bennünket a Fehér Házon – mondta lelkesen.
A férjem is keresett és talált a munkájához és a hobbijához felhasználható anyagot. Még a két kicsinek is sokat jelent az új „családtag”: sok aranyos kis oktató-szórakoztató játékot, interaktív zenés, animációs mesekönyvet, szinező és foglalkoztató lapokat találtam nekik kedvenc családi website-unkon (www. worldvillage.com).A 9 éves lányom már egyedül is tudja használni a Netscape-et, tornászlányok fényképeit nézegeti rajta, mivel ő is tornázik. Soproni nyaralásunkhoz az Internetről nyomtattuk ki a városnéző sétáinkhoz használt ismertető füzetet is (www. sopron.hu/intranet/setak).
Persze ha elmúlik az újdonság varázsa, no meg ha jobban kiismerjük az Internetet – mikor, mire, hogyan érdemes használni – bizonyára kevesebbet ülünk majd a gép előtt. Az Internet normális, hétköznapi, de nem nélkülözhető eszközzé válik majd, mint a TV, a telefon vagy a mosógép. De ehhez valóban nem elég a „vasút” és havi 10 vagy 20 óra Internet.
Hadd fejezzem be egy példával, amely a száguldás öröméről, az Internetnek  a magánember számára is kimeríthetetlen lehetőségeiről szól. Nagyobbik lányom lelkesen jött hozzám a minap:
- Anyu, mondtam már neked, hogy ha majd gyerekem lesz, szeretném, hogy a magyar mellett még egy nyelvet tanuljon csecsemő korától kezdve, második anyanyelvként. És képzeld, most találtam egy helyet az Interneten, ahol olyan szülők, akik ezt megpróbálták – bár maguk nem kétnyelvűek – leírják tapasztalataikat (www. byu.edu/~bilingua). Vajon ha nincs az Internet, hol találnék én olyan családot, amelyiknek erről tapasztalatai vannak?

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznosnet.blog.hu/api/trackback/id/tr211664461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása